Return to site

7 September: publieksdag Binnenveldse Hooilanden

Sinds de opleveringvan het gebied op 25 september 2021 heeft het gebied zich geweldig ontwikkeld.
In eerste instantie ging het om herstel van blauwgraslanden, trilveen en kruidenrijk grasland, maar dit leidde ook naar goede ontwikkeling van het aantal broedende de weidevogels. We zien al een zeer diverse vegetatie met onder andere de echte koekoeksbloem, het moeraskartelblad, verschillende orchideeën, klokjesgentiaan, blauwe knoop en blauwe zegge en zoveel meer. De unieke kweldruk van Utrechtse Heuvelrug en Veluwe samen met het aanwezige veen staan garant voor deze bijzondere vegetatie.

Dit alles leidt weer tot een toename van insecten zoals vele dag- en nachtvlinders, libellen en
juffers. De afwisseling tussen natte en droge gebieden en het grote aantal insecten trekken niet alleen veel foeragerende vogels, doortrekkers aan, maar ook een stijgend aantal broedparen. In het oog springen de kieviten, grutto’s, tureluurs en wulpen ook zijn er diverse zeldzame soorten zijn waargenomen zoals de kemphanen en steltkluten. Dit trekt weer predatoren aan zoals buizerds en
kiekendieven, maar ook de zee- en visarend zijn gesignaleerd.
In de afgelopen 5 jaar is er dus grote voortgang geboekt en heeft de natuur zich goed ontwikkeld,
in feite tegen de nationale trend in maar er zijn ook zorgen.

Tijdens de publieksdag op 7 september kunnen we veel van dit alles van dichtbij zien en bespreken.
De beheerders hebben informatiepunten op drie locaties: De Uitkijktoren aan de Werftweg (Staatsbosbeheer), Knooppunt 13 aan de Veensteeg (Mooi Binnenveld) en Fietsbrug aan Het Koekoeksbloempad (Coöperatie Binnenveldse Hooilanden). Vanuit deze locaties worden korte wandelexcursies georganiseerd. Transporttussen locaties wordt verzorgd door huifkarren die door tractoren worden getrokken. De publieksdag is dan ook prima geschikt voor kinderen.

De activiteitenworden georganiseerd in samenwerking met de Weidevogelvereniging, Binnenveld-Oost en Landgoed De Lieskamp. Hier is ook een mogelijkheid om koffie, thee, fris, alsook een snack te nuttigen. Toegang is vanaf het Harsloër Klompenpad, aan de achterzijde van de boerderij. Het landgoed is te betreden via bruggetjes vanaf zowel de Rijnsteeg als vanaf de Slagsteeg. Bij de horeca
treft u ook een toiletgelegenheid.

Graag komen per fiets. Parkeergelegenheid is zeer beperkt. Mocht u toch met de auto moeten komen, dan is er beperkt parkeergelegenheid bij De Lieskamp, langs de Slagsteeg of op de parkeerplaats van de WUR aan de Bornsesteeg (ca 20 minuten lopen).
Aanvangvan de excursies is van 11.30 tot uiterlijk 15.00 bij één van de drie locaties.